WOZwaardeopvragen.nl

WOZ waarde opvragen: Wet Waardering Onroerende Zaken.
Home Wat is WOZ? Verschil WOZ en OZB WOZ waarde opvragen

OZB berekenen - Onroerende Zaak Belasting berekenen

Het berekenen van de OZB gebeurt door de gemeenten. Zij hebben hier verschillende formules voor die ze in staat stelt om voor iedereen gemakkelijk de passende waarde van de belasting te bepalen. Op die manier krijgt iedere eigenaar van een huis of een pand automatisch de aanslag voor de OZB thuisgestuurd. Het is in principe niet mogelijk om tegen deze belastingberekening in te gaan. Men kan er wel voor kiezen om tegen de WOZ waarde van het pand in beroep te gaan. De OZB wordt namelijk volledig berekend op basis van de WOZ waarde. Wanneer deze stijgt zal dus ook de belasting hoger die men dient te betalen. Het is dan ook niet vreemd dat er relatief veel mensen een klacht indienen wanneer die waarde wordt verhoogd.

De OZB berekenen kan op twee verschillende manieren. De gemeenten gebruikten tot 2009 namelijk een methode waarbij ze gebruik maakten van een bepaald tarief per waarde-eenheid van €2.500. Op die manier werd de OZB voor iedere woning berekend en was deze hetzelfde zolang de woning minder dan €2.500 in waarde zou verschillen van een andere woning. Wanneer een huis bijvoorbeeld een waarde heeft van €315.000 komt het aantal waarde-eenheden uit op 126. Dit aantal werd dan vervolgens vermenigvuldigd met het OZB-tarief dat in een bepaalde gemeente gold. Als we uitgingen van een tarief van bijvoorbeeld €3, zal het te betalen bedrag uitkomen op 126 x €3 = €378. Werd de waarde van de woning hoger, dan zou iedere €2.500 in waarde extra zorgen voor weer eens €3 extra aan belasting.

In 2009 is de methode om de OZB te berekenen veranderd. Het is daardoor niet langer nodig om het totale bedrag dat staat voor de woning van het huis of het pand te delen voor een bepaald bedrag. Er wordt tegenwoordig namelijk een bepaald percentage vastgesteld. Op die manier betaalt iedereen exact hetzelfde percentage en is het daarmee een zeer eerlijke manier van werken. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat er een percentage van 0,11% wordt gehanteerd. In dat geval kan men de waarde van de woning simpelweg met dit percentage vermenigvuldigen om zo tot de hoogte van de OZB te komen. In het geval van een woning van €315.000 komt de OZB belasting in dat geval op €346. Uiteraard is het afhankelijk van het rentepercentage dat een bepaalde gemeente rekent om tot de hoogte van de belasting te komen.

OZB calculator: Deze OZB berekening is gebaseerd op een gemiddeld tarief van 11%.

WOZ-waarde
Te betalen OZB